کاروانسراي سعدالسلطنه قزوين که آنرا با نام هايي مانند ( بازار سعدالسلطنه ) و يا ( سراي سعدالسلطنه ) نيز ميشناسند. اين کاروانسرا در دورهي ناصرالدين قاجار و توسط فرماندار شهر قزوين يعني سعدالسلطنه ساخته شد. برخي ها سراي سعدالسلطنه را با بازار قزوين اشتباه ميگيرند ، درصورتي که سراي سعدالسلطنه نزديک به بازار قزوين و بخشي از آن است. کاروانسراي سعدالسلطنه قزوين ، بزرگترين کاروان سراي سرپوشيدهي جهان محسوب ميشود. وسعت آن بالغ بر 7 هکتار ميباشد و 400 حجره داشت. که با همت معماراني از اصفهان و قزوين در سال 1274 هجري شمسي ساخته شد.
کاروانسراي سعدالسلطنه ( Sad al-Saltaneh ) در زمان خود داراي :
در گذشته سراي سعدالسلطنه به عنوان يک مکان تجارتي محسوب ميشد. اين نقش تا قبل از جنگ جهاني اول همينطور بر عهدهي اين سرا بوده است که بعد از فروپاشي سلطنت تزار روسيه موقعيت خود را از دست داد. بعد از آن تاريخ برخي از حجرههاي کاروانسراي سعدالسلطنه به صورت آزاد اداره ميشد و حتي برخي از حجره ها به انبار تبديل شد.
تا قبل از بازسازي و مرمت کاروان سراي سعدالسلطنه قسمت هايي از آن به عنوان :
و حتي تا همين اواخر اهالي قزوين آنجا را بازار چوب نيز ميناميدند.
زيبا ترين قسمت کاروانسراي سعدالسلطنه ( Sad al-Saltaneh ) چهار سوق ميباشد. که در بالاي آن گنبد بزرگ کاشي کاري شدهاي وجود دارد. سقف اين قسمت به صورت پنجرههاي مشبک ساخته شده است که خيابان را به حياط اصلي سراي سعدالسلطنه متصل ميکند. درب اصلي ورودي اين سازه به صورت هشتي مقرنس کاري شده ، و با کاشي و آجر تزئين شده است . در کاروانسراي سعدالسلطنه دو راهروي اصلي به نام هاي ( دالان قيصريه ) و ( دالان قهرماني ) وجود دارد. همچنين اين کاروان سرا در بخش غربي به بازار قزوين وصل ميگردد.
در سال 1388 کاروانسراي سعدالسلطنه توسط شهرداري قزوين و سازمان ميراث فرهنگي مورد مرمت و بازسازي قرار گرفت. اين بنا پس از بازسازي از حالت انبار و کاروانسرا به حالت بازار در آمد و نام آنرا به بازار سعدالسلطنه تغيير دادند. در گالري زير ميتوانيد عکسهايي از قبل از بازسازي سراي سعدالسلطنه را مشاهده کنيد
از جمله عملياتي که براي بازسازي بازار سعدالسلطنه صورت گرفت : احياي حجرهها و مغازه ها ، سنگ فرش کردن بازار ، ترميم قسمت هاي تخريب شده ، کاشي کاري ، رونق بخش توريستي و گردشگري و… بودند. براي جذب گردشگران در بازار سعدالسلطنه ، رستوران و کافه هاي متعددي شکل گرفت. مغازههاي عکاسي ، سوغات فروشي ، صنايع دستي نيز در اين بازار ايجاد شد.
بازار سعدالسلطنه قزوين آدرس سر راستي دارد و به محض ورود به شهر قزوين ازهر کسي که سوال کنيد به راحتي شما را راهنمايي ميکند. اما به صورت پستي آدرس آن: قزوين – خيابان امام خميني – سراي تاريخي سعدالسلطنه
منبع : کاروانسراي سعدالسلطنه
درباره این سایت